slidebg1

TP Bojan d.o.o. Metalurgija

Metalurgija je grana industrije bazirana na nauci o metalima i postupcima za preradu i dobijanje raznih vrsta metala iz ruda, soli, otpadnih materijala. Metalurška industrija obuhvata proizvodnju legura, refinaciju, uobličavanje, oplemenjivanje legura kao i proučavanje sastava, strukture i osobine metala.

Metalurgija se može podeliti na više načina u zavisnosti od procesa dobijanja materijala, ali dva najpoznatija i najčešće podele metalurgije je:

  • CRNA METALURGIJA
  • OBOJENA METALURGIJA

CRNA METALURGIJA

U ponudi BOJAN DOO možete naći više proizvoda crne metalurgije među kojima izdvajamo sledeće:

 


OBOJENA METALURGIJA

Kao podgrupa metalurgije, sa obzirom na način proizvodnje metalnih legura, obojena metalurgije podrazumeva sve metale osim gvožđa i legura gvožđa koja u večem delu ne sadrže gvožđe, odnosno sadrže ga do maksimalnog iznosa od 50% svog sastava.

U obojene metale spadaju bakar, cink, aluminijum, bronza, mesing itd. Osim osnovnih svojstva obojeni metali sadrže i druga poželjne osobine, kao što je velika provodljivost kod bakra, malu težinu kod aluminijuma, otpornost od korozije kod mesinga. Kao što je čelik neizostavni materijal u gradnji zbog svoje čvrstoće tako su i obojeni metali zbog svojih osobina našli široku primenu u građevinarstvu i industriji.


Aluminijum

Aluminijum je relativno mekan, veliko izdržljiv, lagan, savitilji i rastegljiv metal, sa nemagnetskim svojstvima i nezapaljivi metal. Njegova specifična gustina je 2700 kg/m3. Ovaj metal ima kombinaciju osobina koja ga čine izuzetno korisnim u mašinstvu. Pomoću odgovarajućih legura mehanička snaga može biti značajno povećana. Aluminij je treći najčešći element koji se nalazi u zemljinoj kori. Aluminij je relativno mekan, izdržljiv, lagan, savitljiv i rastezljiv metal s izgledom u rasponu od srebrno sive do nejasna, ovisno o hrapavosti površine. To je nemagnetski i ne lako zapaljiv metal. Alumijum je dobar provodnik toplote i električne energije, i iz tog razloga je najkorišćeniji metal posle gvožđa od sredine 20 veka.


Bakar

Bakar je crvenkasti, sjajni metal koji se smatra kao jedan od najboljih provodnika električne energije. Njegova specifična gustina je 8960 kg/m3. Bakar je vrlo otporan metal, može se reciklirati više puta, praktički bez gubljenja bilo kojih svojstava. Bakar je najčešće korišteni metal u svietu, nakon gvožđa i aluminijuma.


Mesing

Mesing je legura bakra i cinka. Menjanjem procenta bakra i cinka u smesi može se stvoriti mnoštvo sorti mesina sa različitim svojstvima. Mesing je teži od bakra, ali ga je lakše obrađivati, topiti, kovati i bušiti, a ujedno je rastezljiviji metal i otporniji na koroziju. Njegova specifična gustini zavisi od sastava, ali je u razmerama između 8,4 i 8,7 g/cm3 g/cm3. Mesing se najviše koristi u mašinskoj industriji, u industriji za grejanje i vodovod itd.


Bronza

Bronza je bilo koja legura bakra i kalaja. Bronza je prva legura koju je napravio čovek. Bronza se najviše koristi u mehaničkim delovima koji moraju biti otporni na habanje i korozije.

TP Bojan d.o.o.Usluge

news image

Građevinski materijal

TP Bojan d.o.o.

Više
news image

Armaturno gvožđe

TP Bojan d.o.o.

Više

Armaturno gvožđe

TP Bojan d.o.o.

Više
news image

Drvena građa

TP Bojan d.o.o.

Više
news image

Trgovinsko preduzeće BOJAN d.o.o.

Od 2007. godine TP BOJAN DOO je usaglasilo svoje poslovanje u skladu sa sistemom menadžmenta kvalitetetom ISO 9001.

Detaljnije